Lämna sidan close
Uppsala tjej- och transjours fackeltåg på internationella kvinnodagen! 
Text där det står "FACKELTÅG 8 MARS! Tjejers utsatthet för våld i nära relationer" Ovanför texten är Uppsala tjej- och transjours logga. Illustration av venustecknet med en hand inuti som är knuten om en brinnande fackla. I bakgrunden är mer eld.

Uppsala tjej- och transjours fackeltåg på internationella kvinnodagen! 

Den 8 mars på den internationella kvinnodagen arrangerar vi i Uppsala tjej- och transjour fackeltåg för tolfte året!
Förra året hindrade pandemin oss från att arrangera vårt årliga fackeltåg, men nu är det tillbaka med temat ”Tjejers utsatthet för våld i nära relationer”. Vi brinner för våra rättigheter – gör det du med!

Tema: ★ TJEJERS UTSATTHET FÖR VÅLD I NÄRA RELATIONER ★
Vi på Uppsala tjej- och transjour har stött på hundratals historier från tjejer som blivit utsatta för våld i nära relationer. Det handlar om fysiskt, psykiskt, sexuellt, digitalt och ekonomiskt våld från till exempel en partner, kompis eller vårdnadshavare och just unga tjejer är en särskilt utsatt grupp när det kommer till denna typ av våld. Det vanligaste är att en jämnårig kille utsätter sin flickvän för kontroll och våld.

Under pandemin blev detta ämne ännu mer aktuellt i media i och med att många av oss blev fast i hemmen vilket är den vanligaste platsen där våld i nära relationer förekommer. Men det räcker inte med att bara konstatera att våldet sker utan det gäller att ta ställning mot det. Den 8 mars på internationella kvinnodagen anordnar vi därför ett fackeltåg för att uppmärksamma och visa solidaritet för alla de tjejer som är eller har blivit utsatta för våld i nära relationer!
Vill du tillsammans med oss ta ställning? GÅ MED OSS!

Praktiskt information:

  • 17.30: Samling på Gamla Torget i Uppsala
  • 18.00: Fackeltåget går genom centrala Uppsala för att avsluta vid på Gamla torget igen
  • Fackeltåget avslutas med sång av Uppsala feministkör, tal av Uppsala tjej- och transjour, samt eldshow av Aurora
  • Facklor säljs på plats: 20 kr eller valfritt belopp över (kontant betalning eller swish).
    Alla är välkomna!

Facebook-event hittar du här!

Tillgänglighet

Vi börjar och slutar på Gamla Torget.

På kartan nedan kan ni se demonstrationsrutten!

Underlaget är plant, växlar mellan asfalt, kullersten och stenplattor. Vi kommer att gå på gångvägen samt i högra körfältet där inga upphöjda kanter finns. Vid korsningen Bangårdsgatan/Kungsängsgatan kan trottoarkanter undvikas vid sidorna av gångvägen. Underlaget kan variera beroende på väder, det kan vara isigt och halt på vissa ställen.

Talarna kommer att ha mikrofon och vi har en portabel ljudanläggning. Ljudstyrkan kan variera beroende på väder och var en står. I själva tåget kan ljudvolymen vara hög då vi kommer att ha megafoner och skrika slagord tillsammans.

Fråga gärna oss om ni undrar något specifikt kring tillgängligheten. Funktionärer kommer att finnas på plats före och under tåget, de har antingen reflexvästar med vår logga eller reflexband, så fråga dem om du undrar något på plats!

Ny information om teckenspråkstolk

Vi har tyvärr stött på problem i vår bokning av teckenspråktolk och kan inte längre garantera att vi kommer ha en tolk på plats.
Om du ska komma på fackeltåget och är i behov av teckenspråkstolk:
– Hör av dig till oss så snart som möjligt på info@uppsalattj.se så bokar vi in en tolk via Tolkcentralen
– Du kan också själv boka som privatperson hos Tolkcentralen, 018-611 67 74 eller tolkcentralen@regionuppsala.se
Syntolkning: Karta som visar demonstrationsrutten. Vi startar och slutar på Gamla Torget. När vi går så går vi i riktning mot bibblan.

Gamla torget – Svartbäcksgsatan – Klostergatan – Dragarbrunnsgatan – Bangårdsgatan – Kungsängsgatan – Smedsgränd – Östra Ågatan – Gamla torget.

Visa alla inlägg
Lämna sidan snabbt!