Lämna sidan close
Uppsala tjej- och transjours fackeltåg på internationella kvinnodagen! 

Uppsala tjej- och transjours fackeltåg på internationella kvinnodagen! 

Den 8 mars på den internationella kvinnodagen arrangerar vi i Uppsala tjej- och transjour fackeltåg för trettonde året!

I år är temat ”Låt mig vara fri” – Uppsala tjej- och transjour i solidaritet med kvinnorna i Iran!

Tema: ★ Låt mig vara fri★

Vi på Uppsala tjej- och transjour har stött på hundratals historier från tjejer som blivit utsatta för systematiskt förtryck under sina liv. Förtryck kan yttra sig på flera olika sätt. Det kan bland annat vara socialt, ekonomiskt och strukturellt. 

Friheten att själv få välja hur man ska leva sitt liv, att få vara fri, tycker vi ska vara en självklarhet. Vi ställer oss bakom och vill alliera oss med alla kvinnor som slåss för den rättigheten.

Under september 2022 mördades en 22-årig kvinna vid namn Mahsa Amini av iransk sedlighetspolis. Anledningen var att hennes huvudsjal inte täckte håret tillräckligt mycket. Hennes död blev en symbol för förtrycket mot kvinnor i landet och utlöste stora protestvågor. Med den egna säkerheten som insats kämpar iranska kvinnor i dagsläget för att få vara fria och leva på sina egna villkor – samtidigt som våldet mot demonstranter trappas upp. På grund av deras kamp har frågan om kvinnors rättigheter uppmärksammats runt om i världen. 

Men vi tycker att det inte räcker att konstatera det pågående förtrycket utan att man behöver även ta ställning mot det. Den 8 mars på internationella kvinnodagen anordnar vi därför ett fackeltåg för att visa solidaritet för alla tjejer och kvinnor som försöker ta makten över sina liv! Så låt mig vara fri!

Vill du ta ställning tillsammans med oss? GÅ MED!

 

Visa alla inlägg
Lämna sidan snabbt!