Lämna sidan close
Vill du bli jourare? Ny utbildning
Texten: Bli jourare! Ansök senast 20 februari. Illustrerad bild på två personer som sitter bredvid varandra, vi ser dem bakifrån. Den ena lutar sig mot den andra.

Vill du bli jourare? Ny utbildning

Vill du också engagera dig ideellt och bli jourare i Uppsala tjej- och transjour? Vi är alltid intresserade av nya peppade förebilder som vill stötta och peppa tjejer (cis och trans) och unga transpersoner. Nu har vi en ny utbildning i mars/april!

För att bli jourare måste du gå en utbildning som hålls av Uppsala tjej- och transjour och som är till för att vägleda och utbilda dig i allt du behöver veta för ditt engagemang på jouren. Som jourare får du svara på mejl och chatt under jourtillfällen, arbeta utåtriktat, planera evenemang m.m. Du får även kontinuerlig vidareutbildning och handledning. Arbetet som jourare är ideellt vilket betyder att en inte får någon ekonomisk ersättning för sitt arbete. Läs mer om jourarbetet och jouren här.

Vad krävs?

Engagemanget ser olika ut hos alla våra jourare, men gemensamt för alla är att du som jourare:

 • Identifierar dig som tjej (cis eller trans) eller transperson (exempelvis transkille, ickebinär, genderfluid)
 • Är mellan 18-30 år
 • Närvarar vid jourmöten (varannan onsdag kl 18-20, paus över sommar och jul/nyår)
 • Har jour minst 1 gång/månad (en jour är ett chattillfälle, eller en veckas ansvar på mejl)
 • Deltar i övriga aktiviteter (t.ex. utbildning av nya jourare, egna evenemang vid 8 mars och Transgender Awareness Week)
 • Betalar en medlemsavgift på 20 kr/år
 • Har en feministisk värdegrund och att en känner att en kan ställa sig bakom jourens värdegrund

Du behöver inga förkunskaper, bara hjärtat på rätt ställe!

Hur funkar det nu under pandemin?

Utbildningen är just nu planerad att vara fysiskt på plats. Vi följer gällande restriktioner och om det krävs kan utbildningen istället genomföras digitalt på Zoom. Nästan all vår stödverksamhet genomförs på nätet (chatt och mejl) så den har fungerat som vanligt under pandemin. Våra jourmöten har varit digitala när smittspridningen varit hög och/eller restriktionerna har krävt det. När vi har haft fysiska jourmöten har digitalt deltagande i mötet alltid varit möjligt. Vår utåtriktade verksamhet har genomförts digitalt när smittspridningen varit hög och/eller restriktionerna har krävt det. Viss utåtriktad verksamhet, exempelvis feministiskt självförsvar, kan inte digitaliseras så den har varit på paus i perioder under pandemin.

Utbildningen

Inför utbildningen håller vi ett obligatoriskt informationsmöte där du får veta mer om jouren och vad det innebär att vara jourare. I samband med kommer du ha ett kortare individuellt samtal med någon på jouren för att vi ska kunna veta mer om dig och varför du vill bli jourare. Mötet hålls, beroende på då aktuella restriktioner, antingen digitalt eller i en lokal i centrala Uppsala den 28 februari klockan 18-20. Om det blir i en lokal kommer det också finnas möjlighet att delta i mötet digitalt via Zoom om du exempelvis har symptom.

Utbildningen hålls på dessa datum:

 • Lördag och söndag 19-20 mars – heldagar i vår lokal i centrala Uppsala
 • Onsdag 30 mars – digitalt kvällstid (kan eventuellt bli fysiskt istället)
 • Söndag 3 april – heldag i vår lokal i centrala Uppsala

Om utbildningen måste digitaliseras kommer vi lägga till ett kvällspass och korta ner heldagarna något.

På lördagen 19 mars äter vi gemensam middag för att vi ska kunna lära känna varandra lite bättre!

OBS! Vill du bli jourare MÅSTE du delta vid informationsmötet och alla utbildningstillfällen. Om vi får in många sökande kommer vi behöva göra ett urval. Detta urval kommer då göras inom kort efter informationsmötet och sedan meddelas via mejl.

Viktigt att veta: Alla som blir antagna till utbildningen ska kunna visa upp ett utdrag ur polisens belastningsregister. Detta hjälper vi till med att beställa på första utbildningsdagen.

Tillgänglighet i vår lokal

Stentrappa med sex trappsteg upp till entrédörren. Vårt kontor och mötesrum ligger på andra våningen utan hiss. Trappan upp till den våningen är bred och lite vriden. Från entrédörren till trappan finns två trösklar. En tröskel in till mötesrummet. Lokalen saknar tillgänglig toalett. Om du vill veta mer hur det ser ut eller har frågor kring detta, hör gärna av dig!

Ansökan

Är du intresserad av att bli jourare? Fyll i detta formulär senast den 20 februari. I formuläret får du:

 • Berätta kort om dig själv
 • Berätta varför du vill engagera dig i jouren
 • Fylla i kontaktuppgifter
 • Frågor? Mejla eller ring vår samordnare Chris-Emelie Denstedt på info@uppsalattj.se eller 076-0529930

Vi vill att vi som engagerar oss i jouren har olika erfarenheter med sig utifrån exempelvis bakgrund, intressen och sysselsättning. Vi vill att jouren ska bestå av personer med olika könsidentiteter, sexuella läggningar, hudfärger, funktionsvariationer och åldrar.
Varför vill vi detta? Av flera anledningar:

 • För att vi som jour ska kunna spegla våra stödsökanden.
 • Olika erfarenheter ger fler perspektiv vilket skapar en bättre jour! Både för oss internt i jouren och för våra stödsökande.
 • Vi arbetar normkritiskt i vår verksamhet.

Datum

20/2 – sista dag för ansökan
28/2 – informationsmöte kl. 18.00-20.00 – obligatorisk närvaro
19-20/3 – utbildningsdagar – obligatorisk närvaro
30/3 – utbildning kvällstid – obligatorisk närvaro
3/4 – utbildningsdag – obligatorisk närvaro

Visa alla inlägg
Lämna sidan snabbt!