Boka anpassade workshops
Kontakta vår utbildare på mejlen skolpass@uppsalattj.se eller ring 070 4983652.
Om metodmaterialet
Under dessa workshops får eleverna på olika sätt lära sig om relationer, samtycke och ömsesidighet på sin egen nivå. De är kostnadsfria och vänder sig till elever på högstadiet och gymnasieelever som går i anpassad skola, resursskola eller särskilda elevgrupper.
Metodmaterialet är uppdeltat på sju ämnen: Känslor, bra och dåliga relationer, sex och närhet, hur man vet vad man själv vill, hur man ser på andra vad de vill, samspel och hjälp när något jobbigt hänt. För att vi ska hinna gå igenom allt behövs mellan 4-6 tillfällen på 45-60 minuter. Beroende på gruppens behov och förmågor går det bra att ha kortare eller längre, fler eller färre lektioner. Istället för att gå igenom alla ämnena kan fokuset ligga på några enskilda ämnen. I en elevgrupp kan tillfällena handla om kommunikation, var gränsen mellan närhet och övergrepp går och var man kan vända sig för stöd. I andra grupper kan fokus istället ligga på känslor, kärlek och bra och dåliga relationer.
Det bästa sättet att boka anpassade workshops är att mejla våra utbildare för att bestämma en tid för telefon eller videomöte och tillsammans komma överens om upplägget utifrån elevernas behov. Tillsammans med skolpersonal kan vi då se vilka delar av materialet som kan fungera och hur vi kan göra för att det ska bli så tillgängligt som möjligt. Metodmaterialet utgår från tydliggörande pedagogik med bildstöd, symboler, konkreta exempel och interaktiva övningar. TAKK kan användas vid behov.
Bakgrund till metodmaterialet
Under 2023 och 2024 togs metodmaterialet fram av Uppsala tjej- och transjour och testades i olika elevgrupper tack vare en finansiering av Jämställdhetsmyndigheten. Forskargruppen Child, Health and Parenting på Uppsala universitet genomförde under projekttiden en utvärdering av metodmaterialet i form av en kvalitativ intervjustudie med elever som deltagit på workshopparna.
Tack vare en fortsatt finansiering av Jämställdhetsmyndigheten kommer vi kunna fortsätta erbjuda anpassade workshops under 2025-2026. Metodmaterialet ska fortsätta utvecklas så att även elever som går ämnesområden och individuellt program på anpassad skola kan nås. Forskargruppen Child, Health and Parenting kommer även denna gång genomföra studier som utvärderar metodmaterialen. Våra utbildare kan berätta mer om projektet och svara på frågor via mejl eller telefon.