Boka skolpass
Kontakta vår informatör via mejl på boka@uppsalattj.se eller ring 073-681 04 80
Om skolpasset
Under detta skolpass får eleverna diskutera och göra övningar kring samtycke och ömsesidighet i sexuella situationer samt kunskap om dess motsats sexuellt våld. De får lära sig mer om exempelvis kommunikation, var gränsen mellan sex och sexuella övergrepp går, var man kan vända sig för stöd och vård, hur en polisanmälan går till och vad lagstiftningen betyder och innebär.
Detta skolpass är kostnadsfritt och vänder sig till niondeklassare och gymnasieelever. Ni kan välja mellan att boka oss vid ett tillfälle à 120 minuter eller vid två tillfällen à 60 minuter – innehållet är detsamma. Om ni vill boka skolpass för klasser som följer den anpassade skolans läroplan kan ni läsa mer om våra anpassade skolpass här.
Just nu genomför vi ett forskningsprojekt tillsammans med Uppsala Universitet för att utvärdera resultatet av dessa skolpass. Vi utvecklar även en digital utbildning för skolpersonal. Är du intresserad av att veta mer så kan du läsa om det här. Vill ni lära er mer om hur skolan kan jobba mot sexuella trakasserier har vi en föreläsning för skolpersonal. För mer info om det kan du läsa här.
Röster om skolpasset
Sedan starten 2015 har vi haft skolpass för över 8500 elever. I utvärderingarna från 2023 uppgav:
- 69% att lektionen gett dem bra kunskap om ömsesidighet
- 77% att lektionen gett dem bra kunskap om ja- och nejsignaler
- 77% att lektionen gett dem bra kunskap om sexuellt våld
- 78% att lektionen gett dem bra kunskap om var gränsen för övergrepp går
- 71% att lektionen kommer påverka hur de kommer att agera i framtiden
(senast uppdaterad april 2024)
Några elevkommentarer från utvärderingarna:
Det var tydligt, viktigt, intressant, tryggt och kul att lära sig.
Det var bra att vi gick igenom vad som är okej och inte. Speciellt med situationer man skulle kunna befinna sig i verkligheten.
Det juridiska hade jag ingen aning om så det var bra att få lära sig.
Jag gillade gruppdiskussionerna för då fick man en chans att samla tankarna och få idéer från varandra. Det var en väldigt informativ lektion och det vi snackade om kändes viktigt.
Det var bra att vi pratade om gränser mellan samtycke och våldtäkt.